Hugst i Rommenskogen
«Hugst i Rommenskogen»
Etter tørkesommeren 2018 har det vært massiv død av gran i «Rommenskogen» i bydel Stovner. Bymiljøetaten (BYM) forvalter området og har fått mange meldinger fra naboer; noen er bekymret for at trærne skal falle ned, noen er irritert på alt «rusket» som blåser inn på verandaer ol. og noen synes bare det ser generelt lite pent ut.
BYMs parkavdeling har tidligere gjort noen fellinger av de trærne som har stått mest utsatt til, uten at dette har hjulpet nevneverdig.
I uke 7 har BYMs skogavdeling planlagt å gå inn og ta ut mer av de døde trærne, på en mer systematisk måte enn tidligere. Det vil ikke bli utført «flatehogst», det skal kun fjernes døde trær og evt. noen trær ellers for å komme til. Hvilke trær som skal fjernes er nøye planlagt i samarbeid med BYMs biologer. Det vil være arborist tilstede.
Alle døde trær vil ikke nødvendigvis fjernes. Det er unaturlig for en skog ikke å inneholde noe «død ved».
Det vil settes igjen en del «høystubber», dette er trær hvor man tar bort krona og kvist, slik at det står igjen en stubbe på mellom 3 og 8 meters høyde. Dette minsker faren for at treet faller over ende samtidig som den døde, stående stubben (veden) er et foretrukket sted for fugler og småkryp. Dette er bra for det biologiske mangfoldet. Det meste av kvist vil fjernes (mellomlagres ved Rommensletta skulpturpark) og leveres som «grot»; flis som brukes til fyring av fjernvarmeanlegg. Stokker vil leveres og brukes ettersom kvaliteten tilsier, enten til ved eller tømmer (plank). Noe kvist vil legges igjen i små hauger for også å stimulere mangfoldet i skogen, for eksempel pinnsvin og noen fugler foretrekker slike steder å bo/overvintre.
Når det felles så mange trær må man også forvente at det blir «økt tilvekst» av andre arter – det vil for eksempel bli mer lauvskog og mer bringebærkratt rundt omkring når skogen blir «lysere». Dette er også godt for det biologiske mangfoldet og en naturlig del av kretsløpet. På fagspråket kalles dette suksesjon.
Av erfaring vet vi at slike tiltak ofte fører til mange spørsmål om utbygging; det er ikke planlagt utbygging av boliger, barnehager eller annet der skogen ligger. Rommenskogen vil fortsatt være en skog når tiltaket er gjennomført.
Har dere spørsmål må dere bare ta kontakt; postmottak@bym.oslo.kommune.no – skriv «Spørsmål Rommenskogen» i emnefeltet.
Kjetil Flateby
Park- og friområdeforvalter
Bymiljøetaten
Park og Byrom
oslo.kommune.no
Sentralbord: 21 80 21 80
Adresse: Karvesvingen 3, 0579 Oslo